Profielfoto en de achtergrond

Profielfoto en de achtergrond

Dit artikel gaat over jouw Profielfoto en de achtergrond. Er is soms nog wel eens wat discussie over wat de achtergrond van een profielfoto hoort te zijn. Een 'saaie' studio-achtergrond, ergens buiten of bijvoorbeeld op kantoor.

Dit artikel gaat over jouw Profielfoto en de achtergrond. Er is soms nog wel eens wat discussie over wat de achtergrond van een profielfoto hoort te zijn. Een ‘saaie’ studio-achtergrond, ergens buiten of bijvoorbeeld op kantoor.

Als we er over nadenken, dan maakt het eigenlijk niet heel erg uit. In dit artikel toon ik je de verschillen en zie je waarom een niet-neutrale achtergrond ook prima kan werken.

De neutrale achtergrond

In de studio werken de meeste fotografen met een witte achtergrond. Afhankelijk van hoeveel of hoe weinig licht hierop valt, kunnen we de achtergrond helemaal wit of zelfs helemaal zwart maken. Dat is eigenlijk pure natuurkunde. Hoe verder de achtergrond verwijderd is, hoe minder licht er relatief op valt. Daardoor is het eenvoudig om jouw jouw profielfoto en de achtergrond aan te passen in elke gradatie van wit naar zwart.

Vaak als ik vraag naar de voorkeuren van de profielfoto en de achtergrond, kiezen mensen of bedrijven voor een bepaalde kleur achtergrond, omdat dit bijvoorbeeld past in de huisstijl of omdat mensen ‘vrij gemaakt’ moeten worden. Een witte achtergrond leent zich er beter voor om iemand ‘uit te knippen’ dan een grijze of zwarte achtergrond.

Werk.nl geeft dit ook als tip mee: Kies een rustige achtergrond die niet teveel afleidt. Ze zeggen ook dat de achtergrond niet dezelfde kleur mag hebben dat je kleding. Daar ben ik het persoonlijk dan weer niet mee eens. Met goede belichting kan donkere kleding prima in een jouw profielfoto en de achtergrond die dan ook donker is, zoals je hieronder ziet.

De buiten achtergrond

In Nederland is het nogal wispelturig weer, daar kunnen we het over eens zijn. Toch?

In de lente, zomer of in het najaar, zou een profielfoto buiten maken best kunnen. Toch zijn er ook dan wel een hoop variabelen om rekening mee te houden. Zo heeft de stand van de zon invloed op het beeld. Ook wil je over het algemeen vaak niet met dichtgeknepen ogen op de foto. Ook moeten we dan zorgen dat we ergens beschut gaan staan, anders vallen de schaduwen op plekken waar we ze niet willen. Het is uiteindelijk allemaal wel redelijk te corrigeren door flitslicht te gebruiken, maar ideaal is het allemaal niet.

Profielfoto en de achtergrond

De achtergrond binnen

Het komt regelmatig voor dat ik foto’s maak bij bedrijven en dat de wens is om wat context toe te voegen aan de profielfoto. Binnen kan dat uitermate goed! Zo fotografeerde ik de medewerkers van een restaurant en zie je de bar en de mooie verlichting onscherp in de achtergrond. Dat voegt een mooie dynamiek toe aan de foto. Ook als je een mooi open kantoor hebt, met wat diepte, dan kan de achtergrond zeker een boel context geven.

Zoals Werk.nl zegt, mag de achtergrond niet afleiden. Door het gebruik van de juiste scherpte op de juiste plekken, houden we wel de focus op degene die op de foto staat én geven we extra context aan de foto door de achtergrond een bijrol te laten spelen.

Conclusie

Voor wat betreft jouw profielfoto en de achtergrond is er eigenlijk geen goed of fout antwoord. Het komt allemaal eigenlijk neer op wat de stijl van het bedrijf is of wat je persoonlijk wil uitstralen. Liever strak op een neutrale achtergrond in de studio? Doen we! Liever op locatie iedere medewerker fotograferen in de kantoorsetting? Geen probleem!

Het enige wat we wel afraden is om jouw profielfoto en de achtergrond buiten te doen. Als bedrijf neem je het hele jaar door mensen aan. Dan wil je ze natuurlijk ook graag op jouw website zetten of zorgen dat ze zich goed presenteren op LinkedIn. Een foto in de zomer ziet er heel anders uit dan een foto in de herfst. Het licht verschilt nou eenmaal per jaargetijde.

Wanneer mogen bij jou langskomen?

Deel dit bericht

JOUW WENSEN BESPREKEN?

Plan hieronder een gesprek om de behoeften van jouw bedrijf te bespreken.

In minder dan 20 minuten weet je precies wat je kunt verwachten.